Geert Wilders et « moins de Marocains »


Belga | 22 Mars 2014 21h18

Le député anti-Islam Geert Wilders s’est défendu samedi, assurant n’avoir « rien dit de mal », sur fond de vague de protestations sans précédent secouant les Pays-Bas et provoquant un « exode » dans son propre parti après qu’il eu déclaré vouloir « moins de Marocains » dans son pays.
« J’ai dit la vérité, je n’ai pas de regrets et ne présenterai mes excuses à personne à propos de quoi que ce soit », a déclaré Geert Wilders au cours d’une conférence de presse improvisée samedi soir dans les bâtiments du parlement néerlandais : « je n’ai rien dit de mal ». « Je suis resté dans les limites de la loi », a affirmé le député, réfutant tout parallèle avec les nazis alors que certains hommes politiques et médias l’avaient comparé à des « figures abjectes du passé », dont Adolf Hitler, a-t-il dit.
Les médias néerlandais ont évoqué un véritable « exode » après que de nombreux membres de son parti, tant au niveau local que national ou européen, eurent annoncé quitter le navire. Mercredi soir à La Haye, à la suite d’élections municipales, Geert Wilders avait harangué ses partisans, leur demandant s’ils voulaient « plus ou moins de Marocains dans votre ville et aux Pays-Bas ». « Moins ! Moins ! Moins ! », avaient scandé les partisans, ce à quoi Geert Wilders avait répondu : « nous allons nous en charger ».
Le PVV se présentait mercredi dans deux villes des Pays-Bas: il a terminé premier à Almere, et deuxième à La Haye, où siège le gouvernement. Jeudi, le parquet avait déjà reçu plus de cent plaintes jeudi et avait par la suite arrêté de compter, leur nombre étant trop important. La police avait même préparé un formulaire pré-rempli afin de faciliter la tâche de ses agents, surnommé le « formulaire Wilders » par les médias néerlandais. (Belga)

la voix d’une Marocaine néerlandaise :

Marokkaanse plaatst zichzelf op Marktplaats om Wilders

Door: 
22-3-14 – 23:59© Marktplaats.Een Marokkaanse vrouw maakt haar statement tegen de ‘Minder Marokkanen’-uitspraak van Wilders door een advertentie te plaatsen op Marktplaats. ‘Ik voel me net Anne Frank’, luidt haar noodkreet op de handelswebsite.

Ik voel me net Anne Frank met de jodenvervolging destijds. Niemand mocht weten van haar bestaan en zo is het nu ook voor mij

Anonieme Marokkaanse

De vrouw die zich sterk gediscrimineerd voelt schrijft het volgende op Marktplaats: ‘Ik ben een Marokkaanse meid, geboren en getogen in Nederland. Sinds mijn vijftiende al werkzaam en nooit mijn hand opgehouden. Terwijl mijn Nederlandse buren zwart werken en dubbele inkomens hebben, blijf ik trouw aan mijn geloof en probeer ik het goede te doen. Heel veel Nederlanders in mijn omgeving weten niet eens dat ik Marokkaanse ben. En weet je dat ik het niet eens meer durf te zeggen’.

‘Ik hoor de meest racistische dingen over Marokkanen en buitenlanders. Keer op keer doet het me pijn. Laatst kreeg ik een mail van een werkgever die zei dat hij liever geen Marokkanen in dienst wil, zich niet beseffend dat ik er een ben. Ik voel me net Anne Frank met de jodenvervolging destijds. Niemand mocht weten van haar bestaan en zo is het nu ook voor mij’.

De Marokkaanse roept op om mensen te beoordelen op hun handelingen en niet op hun identiteit. ‘Ook ik heb last van hangjongeren en dat zijn gewoon Hollandse jongens bij mij in de buurt en die leven in een sociaal gebrekkig gezin. Maar ik zal nooit kunnen zeggen, minder Nederlanders!! Waar is die beschaafdheid toch gebleven. Ieder is een mens. Kijk eens naar de film 12 years of slave en vraag je af of je terug wil naar die tijd.

‘Nederland stop met mensen in vakjes stoppen’, schrijft ze. ‘Oh ja ik hou ook van Andre Hazes en Hollandse kost’, sluit ze haar relaas af.

Na de omstreden uitspraak ‘Minder Marokkanen’ van Wilders woensdagavond, waarbij hij het publiek liet scanderen, zijn veel mensen in opstand gekomen. Marokkanen plaatsten massaal selfies met een Nederlands paspoort op Twitter. Ook zijn er aangiftes gedaan tegen de PVV-leider. De Marktplaatsoproep van de anonieme vrouw wordt inmiddels veel gedeeld op social media.

Lees ook

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s