Demain : Grand rassemblement de la société civile en soutien aux Afghans


Mercredi 20 novembre

11h – Grand rassemblement de la société civile en soutien aux Afghans: rendez-vous à 10h30 devant le Cabinet de Maggie de Block (itinéraire en cours de finalisation). Plus d’infos: cliquez ici

Une initiative des signataires des revendications communes pour les Afghans, avec le soutien particulier de la FGTB et de Bruxelles Laïque.

14h –  Ciné-Débat sur l’accès aux droits fondamentaux pour les familles migrantes: projection de film « Enfants Valises » (en français) suivie d’un échange. Au théâtre des Martyrs, place des Martyrs 22, 1000 Bruxelles.

Une initiative du Mrax.

Solidariteitsmars ngo’s en middenveldorganisaties met afgewezen Afghanen – Brussel

Woensdag 20 november zullen 58 organisaties samen met alle afgewezen Afghaanse asielzoekers stappen in een betoging.

Daarmee willen we de situatie van Afghaanse mannen, vrouwen en kinderen onder de aandacht brengen. Zij krijgen geen bescherming, asiel van België ondanks de onveiligheid in hun thuisland.

Ook willen we met  deze mars de solidariteit tonen van heel wat burgers en organisaties van het middenveld (die de oproep naar de regering hieronder hebben ondertekend).

Deze mars is ook de gelegenheid voor de ondertekenaars om hun eisen over de situatie van de Afghanen in België aan de regering te herhalen. Zij roepen de regering op om:

         Een duidelijke standpunt in te nemen over de veiligheidssituatie in Afghanistan en de reële terugkeermogelijkheden, rekening houdend met de terugtrekking van de internationale troepen in 2014. Deze analyse moet gebaseerd zijn op het advies van onafhankelijke experts.

          Een tijdelijke opschorting, een zogenoemd moratorium, op alle uitwijzingen naar Afghanistan door te voeren tot België een duidelijk en geargumenteerd standpunt heeft over de situatie in het land.

          In de tussentijd, een verblijfsvergunning te geven aan de Afghanen die geen beschermingsstatus hebben gekregen om hen de mogelijkheid te geven hier veilig en waardig te leven.

Tenslotte vragen de ondertekenaars aan de asielinstanties om de nood aan bescherming van alle afgewezen Afghanen in België opnieuw te onderzoeken. Dit moet gebeuren  op basis van een herevaluatie van de veiligheidssituatie ter plaatse, rekening houdend met de risicogroepen zoals opgelijst door UNCHR en de reële en concrete mogelijkheid van terugkeer

Praktische info

10u30 : verzameling voor het kabinet van de staatsecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block, Waterloolaan 115, 1000 Brussel

10u45 : aan het woord : een lid van het collectief van de Afghanen, een vertegenwoordiger van de steuncomité, de verantwoordelijken van verschillende organisatie die de eisen hebben ondertekend en van de organisatoren van de acties in de voorbije actieweek.

11u15 : vertrek van de mars

12u :  stop bij de Anderlechtsepoort

12u30: stop bij het ‘t Klein Kasteeltje

13u: Aankomst van de mars bij de Dienst Vreemdelingenzaken

14u: Einde van de betoging

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s